Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horváth Károly: Nap és tűz

2012.08.11

 

tuz-sziv.jpegA modern emberek nagy tragédiája, hogy a Napot és a tüzet elvették tőlük. A tüzet a modern fűtőeszközök által, a Napot pedig félelemkeltéssel.

Mikor először gyújtottam be a kandallót, akkor döbbentem rá, mennyire hiányzott ez a hang és ez az érzés. Pattog a tűz, meleget ad, és mennyivel más meleget, mint a radiátor! Pedig ez is mérhető Celsius fokban és az is, de mégis van benne valami más, ami nem fizika. Attól kezdve nem hiányzott a tévé, képes voltam a tüzet bámulni egész este, ahogy még mindig. Infra-lámpát pedig vegyenek a szegények, nincs különb arcüreg-melegítő, mint a kályha melege! Beszélgetni, vagy csendben lenni sötét téli estéken elképzelni se lehet jobb helyet, mint tűz mellett.

Nyáron, kánikulában kinek ne fordulna meg a fejében, hogy ezt a meleget hogyan lehetne elraktározni télire? Hogyne lehetne, a fa éppen ezt csinálja. A napfényt használja arra, hogy felépítse szöveteit, majd tűzifa korában ezt a meleget adja vissza. Az áldott Nap melegét. Manapság az emberek agyát sikerült átprogramozni arra, hogy a napfény halálos veszedelem, rákot okoz, félelmetes. „Anyu, háromnegyed négykor szabad a napra menni?” Mert a doki megmondta. A napfény gyógyhatású, de ezt nektek nem kell tudni. Mert ha tudnátok, akkor kevesebb gyógyszert vennétek, kevesebb hálapénzt fizetnétek.

Félnek az emberek a Naptól. Mondják, hogy a Nap húsz-harminc éve még nem égetett ennyire, mint manapság. Pedig dehogy! Akkor még nem tömték tele az agyunkat azzal, hogy félnünk kell. Minden csatornán ez folyik. Mikor nem szabad, máskor csak mennyit szabad, de főleg senki ne felejtsen el félni, félni, és félni. Az emberek az órát lesik, és ahhoz igazítják, hogy meddig legyenek árnyékban. Mintha egy egészséges ember nem érezné, hogy hol a határ. Nem kell órákig a napon lenni. Nem kell hólyagosra égni. De félni se kell. A test figyelmeztet, hogy eddig jó volt, most jöhet az árnyék. És akkor irány az árnyék. A Nap fénye gyógyszer, nem ellenség. Éltető elem. Mindenkinek szüksége van rá, ha másra nem is, mert az erejét nem bírja, legalább a hajnali gyenge napfényre. Reggelente csak öt percet a kelő Napba nézni. Rosszabb program, mint a reggeli rádióműsor? Nem lenne könnyebb elviselni utána még a zsúfolt buszt is?

Zalaegerszeg, 2012. augusztus 11.

 

nap.jpeg