Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALÁZAT, MEGALÁZÁS, MEGALÁZKODÁS

2011.11.28


fenyveled

Fontos fogalmak ezek, alap pillérei az életünknek, mégis azt tapasztalom, hogy nem értjük (ahogy sajnos más szavainknál is), hogy mit is jelentenek. Megpróbálom feleleveníteni (elevenné, élővé tenni, mert most halottak, hisz nem értjük mi van bennük) őket.

Alázat.

ALÁ-zat. Ha azt mondom PADLÓzat, HÁLÓzat, MENNYEzet, rögtön tudjuk mirőlvan szó, arról a REND- SZERről, ami a padló lapokból, hálóból ill a plafon borításáról (hogy hasonlatossá tegye a mennyhez!)l adódik ki. No de milyen rendszer alakul ki az ALÁ-ból? Ez a REND-SZER (jó esetben) bennem van. Én vagyok az, aki alá tud menni szabad akaratából egy értéknek, és azt felemelni, hogy a legmagasabb szinten tudjon működni. Tehetem ezt úgy, hogy egy embert támogatok, neki adom az energiámat akkor, amikor én úgy érzem, hogy fontos amit tesz. De gyakorolhatom az alázatot úgy is, hogy amikor eléneklek egy dalt, nem azt akarom megmutatni, hogy "ÉÉÉÉN milyen szépen is tudok énekelni, gyertek csodáljatok!", hanem azt, hogy "hallgassátok csak! Milyen gyönyörű ez a DAL!" Ugye milyen nagy különbség? Akkor most már érthető, hogy milyen REND-SZER(ETET)-e van az ALÁ-nak. Ez az ALÁZAT.

Megalázás.

Meg-ALÁ-Z-ás. Hozzuk segítségül ismét a fenti szavakat. PADLÓz, HÁLÓz, hát a MENNYEz szót nem szoktuk használni, de ha nagyon akarjuk azt jelenti, hogy épp olyanná teszi a plafont, hogy a mennyhez legyen (számára) hasonlatos*. Vagyis neki tetszően díszíti azt. A másik kettőt nem kell magyarázni. És azt hiszem az ALÁz szó is eléggé szemléletesen, megmutatja miről is van szó, mégis kifejteném. Amit alázok, megalázok, azt alá viszem valaminek. Vagyis lenyomom. Nem ő akar alászállni, hanem én nyomom le. (Természetesen senkivel, semmi olyan nem történhet, amibe ő nem egyezett volna bele, ez számára egy tapasztalat, lecke lesz, amiből tanulni fog, tehát ilyen értelemben szabad akaratából történik ez a dolog is, de ne feledjük! "Megbotránkoztatásnak lennie kell, de jaj annak, aki megbotránkoztat.")

Meglázkodás.

Meg- ALÁ-Z-KODÁS. Ebben az esetben viszont tényleg szabad akaratából megy valaki a másik alá. Nincs érték, aminek a magas fokú működését kéne biztosítani, emelni kéne, hanem van érdek, mely arra irányul, hogy akinek alá megyek attól várok valamit. Ez lehet bármi. Anyagi haszon, vagy csak annyi, hogy ne rúgjon belém. És most hálát adok MAGomnak, mert ahogy elolvastam, amit papírra vetettem, az olyan lett, amilyennek terveztem. A szavak felELEVENedtek. És ha már vetettem, bizonyosan ki is fog kelni, és szárbaszökkenik..akiben tud.

* Ez így JUTott az eszembe, amikor írtam e sorokat, azóta tudom, hogy valóban használtuk ezt a kifejezést, ez egy szakma volt.

ALÁZAT

• Alázatosoké a Föld
• Az alázatos ember, nem emel gátat a Szeretet hatalmának
• Bölcsen a háttérbe húzódik
• A Szeretet megvalósítása alapján értékeli az embereket
• Nem vetül rá az önzés árnyéka
• Nem védekezik, nem védi meg magát, nem magyarázkodik szóbeli támadások esetén
• A Leghatalmasabbak, közé tartozik a Földön
• Felismeri a Szeretet Hatalmát
• A rosszat, jóra alakítja
• Képes a bolygó átformálására
• Békességet teremt
K:2:1

(Kryon 2 könyv első fejezet)

ez utóbbi szócik: www.foldicsillagok.hu Lelkiismeretek: Új Tudatosság Könyvei 1. AL szócikkei